Cukrfree vs. klasika?

24.01.2022

Tento článek mám v hlavě už strašně dlouho, ale myslím, že nyní nastala ta správná chvíle si povědět něco málo o cukrfree pečení. Nebudu Vás zatěžovat podrobnostmi, jen lehce naťuknu o čem tento stravovací styl je, podělím se s Vámi o vlastní postřehy z dob, kdy jsem sama byla cukrfree a pokud dočtete až nakonec, najdete tam i dva moje oblíbené recepty.

Cukrfree Míša dort
Cukrfree Míša dort

O co tady jde?

Cukrfree je laicky řečeno lehčí forma nízkosacharidového stravování (low carb, LC), kdy strávník omezuje sacharidy v jídelníčku, takže z něho zcela vynechá veškeré průmyslově zpracované potraviny a zůstává jen u těch základních v co nejlepší kvalitě. V praxi to znamená, že se vynechají veškeré potraviny obsahující cukr, obiloviny a výrobky z nich, tedy i pečivo a těstoviny. Dále nejsou povoleny luštěniny a škrobové potraviny. Sladká chuť se omezí na minimum tím, že žádné klasické dobroty si nekoupíte, po čase začnete vnímat přirozenou sladkost ořechů, bobulovitého ovoce a největší delikatesou se stane 100% čokoláda nebo kakaové boby, které jsou pro normálního smrtelníka tak hořké, že je nepozře. 

Sacharidy tedy omezíme a tuků se nebojíme. Takže kromě ořechů si hojně můžeme dopřát taky kvalitní olivový olej, nebo taky různé druhy semínkových olejů (lněný, makový). Kokosový olej je taková kapitola sama o sobě, neboť se o jejich účincích odborníci přou, ale díky výroku Margit Slimákové zůstávám úplně v klidu, protože: "Kokos nikdy nikoho nezabil, leda by někomu spadnul na hlavu." Živočišné tuky jsou taky v pořádku, takže někdo si tuto dietu směle postaví na bůčku, sádle a škvarkách. Myslím, že jako u všeho je potřeba řídit se potřebami svého těla a selským rozumem.

Cukrfree Krtkův dort
Cukrfree Krtkův dort

Moje cukrfree cesta

Moje cukrfree cesta byla luxusní. Měla jsem tehdy čas sama pro sebe, a tak jsem si každý den vyvařovala dobroty podle Cukrfree kuchařky, stránek Deliketo, nebo Paleosnadno a užívala si každého sousta. Tehdy mi toto jídlo skutečně chutnalo. Taky skvěle fungovala facebooková skupina a podporovala mě i celá rodina, někteří v tom taky jeli. Měla jsem dokonale barevné talíře plné zeleniny, masa, ryb, vajíček, sýrů... zachutnalo mi avokádo... ono paradoxně čím víc si omezíte jídelníček, tak Vás to vlastně spíš obohatí, protože najednou objevíte nové chutě a taky intenzivněji vnímáte jak se Vám ty chutě mění. 

Po téměř roce jsem byla o dvacet kilo lehčí a když jsem vážila snad nejméně v mém dospělém životě, přišlo k nám do života miminko. Zvládala jsem těhotenství na začátku na vývarech a na guláši. Ještě po narození syna jsem se zvládla jakž takž držet, ale vůbec jsem neměla chuť na maso a na vajíčka už vůbec, takže jsem postupně sklouzla k luštěninám, bramborům i k ovesné kaši a k žitné i špaldové mouce... až jsem zase na své původní váze před LC, i když zeleniny i tak mám hodně a tvoří velký podíl mého jídelníčku. Takže Vám chci touto cestou naznačit, že to není cesta pro každého a pokud se na ni přece jen dáte, musíte v tom jet dál, brát LC stravování jako životní styl nejlépe po celý život jinak se Vám kila vrátí i s úroky, ostatně jako u každé diety. 

Cukrfree dort synovi ke křtu
Cukrfree dort synovi ke křtu

Cukrfree pečení

Pokud budete zkoumat složení potravin, především těch průmyslově zpracovaných, zjistíte, že cukr je skutečně ve všem, i tam, kde byste ho nečekali. Proto jsem stále přesvědčena o tom, že snažit se omezovat cukr smysl má. Cukrfree pečení spočívá v tom, že získáme velice sytý zákusek, který nikdy nebude tak sladký jako ty klasické, ale LC strávník přesto vnímá sladkou chuť použitých surovin.

Mouka se používá ořechová, nejvíc mandlová a taky kokosová, se kterou se musí opatrně, jelikož má vlastnost, že saje vodu, takže když to s ní přeženete, nezískáte těsto, ale drobenku. Kromě ořechů si můžete taky pomlet semínka (slunečnice, dýně, chia, lněné, sezam i mák). Podle zvolené suroviny bude taky specifická chuť zákusku.

Čím teda sladit viďte? Jednou z možností je stevie i v podobě tekutých kapek. V LC (low carb) stravování se hojně využívají sladidla jako xylitol a erythritol pro svoji vysokou sladivost a nulový podíl kalorií, o čemž si myslím své, protože je to vlastně průmyslově zpracovaná potravina a taky byť se tato sladidla chvástají tím, že se jedná o březový cukr nejsou to vhodné alternativy pro děti a navíc u některých jedinců mohou způsobit lehce projímavé účinky.

Pokud by rodiče chtěli jít touto cestou se svými dětmi, osobně si myslím, že je vhodnější se vypadat po odbočce zvané Paleo stravování, kde je možno využívat více druhů ovoce (nejen bobulovité) a doslazovat hlavně ovocem i třeba sušeným (datlová pasta) nebo ovocným pyré (z jablek, hrušek i banánů) a někteří povolují i kvalitní med v rozumné míře, ale pozor pokud med upravíte tepelně, potom získá vlastnosti cukru.

Na krémy se hojně využívá šlehačka, mascarpone a třeba i zakysaná smetana. Ty odlehčí korpus, protože z ořechové mouky a bez cukru nikdy nadýchaný piškotový korpus nezískáte, vždy bude hutnější a nižší než klasický, s tím je třeba počítat. Cukrfree zákusky jsou taky dosti syté, určitě stačí pár soust a pro velký obsah tuku, máte dost. 

Co nepopírám je fakt, že většina lidí je na cukru závislá. Někteří ortodoxní LC strávníci přirovnávají tuto závislost k závislosti na kokainu, což bych takhle nedramatizovala. Jednou za čas si dát klasického indiána udělá rozhodně méně paseky než si šňupnout lajnu kokainu, ale pokud s tímto stravováním nemáte zkušenost a chcete si vyzkoušet alepoň lehčí formu cukrfree dezertu (využívám raději banán než erythritol), můžete vyzkoušet jeden z osvědčených receptů níže.

Cukrfree hruškový koláč podle Janiny z cukrfree.cz

95g rozmixovaných vlašských ořechů

85 g mandlové mouky

1 vejce

1/2 lžičky skořice

pár kapek rumu

1 lžíce (20g) změklého másla

Z těchto surovin vypracujeme těsto jako na linecké a rukou ho vtěsnáme do kokosovým olejem vymazané formy (neválíme válkem, je příliš křehké).

3-4 hrušky

Hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, které vyskládáme na těsto a zaprášíme skořicí. Pečeme v troubě 10 minut na 170 stupňů.

Mezitím si promícháme 

2 žloutky

200 ml smetany

tuto směs nalijeme na těsto s hruškami a pečeme ještě 25-30 minut. 


Paleo Banana Bread podle mě

1 hrnek mandlové mouky

2 lžíce kokosové mouky

1/2 vinného kamene

3-4 zralé banány (úplně hnědé)

3 vajíčka

2 panáky vlažné vody

1/2 lžičky skořice

1/2 lžičky pomerančové kůry (není nutné)

Všechny suroviny spolu mixujeme tyčovým mixérem, vlijeme do kokosovým olejem vymazané formy a pečeme na 170 stupňů cca 45 minut (na suchou špejli).

Na závěr můžeme pokapat vysokoprocentní čokoládou zředěnou kokosovým olejem a posypat kokosovými hoblinkami nebo než dáte do trouby, můžete do těsta zapustit nějaké ovoce jako do bublaniny.

Na závěr bych se s Vámi podělila literaturu a zdroje, ze kterých sama čerpám. A na oplátku budu ráda, když se se mnou podělíte o to, jak se vám uvedené recepty povedly a jak chutnaly, protože tyto chutě mohou nezasvěceným připadat neobvyklé, ale ještě mi nikdo neřekl, že by mu to nechutnalo (doufám, že ne jen ze slušnosti).

Ať už s cukrem nebo bez, mějte sladký život

Kateřina Bukvová


Zdroje:

ČERNÁ, Janina. Cukrfree. Brno: CPress, 2016. ISBN 9788026413035.

SLIMÁKOVÁ, Margit. Velmi osobní kniha o zdraví. V Brně: BizBooks, 2018. ISBN 9788026507536.

www.cukrfree.cz

www.deliketo.cz

www.paleosnadno.cz