Valentýn na Hané... slavíte?

28.01.2022

V rámci sondování valentýnské nabídky mi na moje ankety na sociálních sítích přišel i jeden bručoun (mračící se smajlík). Sice jsem neměla prostor se dotyčné osoby zeptat, proč mi ho posílá a teď o tom můžu jen polemizovat, ale tak nějak tuším... Proč bychom slavili americký svátek u nás na Hané, viďte? 

Přesně na tuto otázku jsme s manželem narazili trošku s rozpaky, když jsme se poznali. Po půl roce chození přišel ten čas, kdy vidíte srdíčka všude kolem sebe, ale ještě nevíte jak na to zareaguje drahá polovička. Tušíte, že to nebude zrovna to pravé ořechové... a taky aspoň ve skrytu duše doufáte, přece jen, co kdyby chtěl překvapit. Nebudu to protahovat, jen prozradím, že v ten den jsme si ujasnili, že Valentýn slavit nebudeme.

Tak proč jsme tedy přišli s valentýnskou nabídkou v pekárně? Odpověď je jednoduchá, protože chceme do té naší pekařské rutiny přivát trochu toho tvůrčího vánku a taky chceme mít příležitost Vám nabídnout trošku jiné zákusky než jste od nás zvyklí. 

Začátkem roku jsme hodně polemizovali o tom, kam se zařadit a většina z Vás tvrdí, že naše zákusky jsou RETRO. Ano, máte pravdu. Pečeme podle starých rodinných receptur, téměř "podomácku" se snahou dbát především na kvalitu vstupních surovin. Takže i když mnozí toužili po makronkách a pavlovkách, nakonec nás lákalo vybrat tradičnější zákusky. A proč byste zrovna tyto zákusky měli ochutnat? V dalších řádcích vyvolené představím!

Zamilovaný punčák

Řezy jsou většinou mladší generací opomíjené, ale co je víc retro než zrovna punčový řez? Piškot ze špaldové mouky má jen lehce růžový nádech. Snažíme se barviv využít jen minimum. Náš punčák je specifický, hódně rumový, s marmeládou s kousky ovoce... a babička Papicová zákazníky naučila, že bez jejího krému se neobejde ani on, což plně respektujeme! Tečku dotváří cukrový led... a když už zamilovaný, tak marcipánové srdíčko chybět nesmí. No řekněte, kdo by odolal punčáku?

Pařížské řezy

Přemýšlela jsem, čím bych přispěla svojí troškou do mlýna. Prošla jsem pár receptů zase od svojí babičky, která je na řezy expert. Miluji snad všechno, co upeče. Hned první, co mě napadlo byl pařížský řez. 

Když v těchto řádcích vzpomínám naše babičky, ráda bych tímto připomněla, že láska není jenom ta partnerská. Láska má mnoho podob... a myslím, že po dvou letech strachu hlavně o ně bychom mohli udělat radost i jim (dědečkům samozřejmě taky). A co je víc než jim věnovat svůj čas - čas, kdy je můžeme u šálku dobré kávy potěšit milým slovem a třeba i sladký zákusek jim udělá dobře na duši.

Abych se vrátila k pařížskému řezu, který s typickým pařížským krémem nemá společného zhola nic, ale to neznamená, že není tolik dobrý jako on. Špaldovo-kakaový korpus skvěle doplňuje kávová náplň a krásně ladí s čokoládovým krémem. Styl zdobení jsem rovněž odkoukala od babičky. Dokonce nechyběl ani na naší svatbě, takže můžeme tvrdit, že tohoto Pařížana pekárna "vyženila" se mnou. 

Srdíčkový věneček

A konečně oblíbený odpalovaný věneček! Abychom do té lásky vnesli taky trochu svěžesti a lehkosti, malinko jsme ho inovovali a do této inovace se zcela zamilovali. Tradiční vanilkový krém s rumem skvěle notuje se šťavnatou ovocnou chutí malinové ganache v druhé vrstvě lehkého mascarpone krému. Malinová ganache je taky první letošní novinkou! Kdy jindy ji ochutnat než teď, když ještě nemáme sezónní ovoce a tepelně upravovat krásné maliny z našich záhonů vyhřáté sluníčkem považuji za hřích. Tento druh krému nás nadchnul stejně jako výsledná chuť srdíčkového věnečku. A co vy? Jste na něho taky zvědaví?

Káva jako bonus

Když už tvoříme zákusky, co jiného se k nim hodí víc než dobré kafíčko? Proto jsme se rozhodli k zákuskům nabídnout naši oblíbenou kávu z rodinné lošovské pražírny CaféGape. V nabídce je 100% arabica i směs arabicy a robusty zvaná Modesto, která se do kávovaru hodí mnohdy víc, jelikož nemá tak výraznou kyselkavou chuť, jež zrovna mnozí nemusí vyznávat. Kdo nemá kávovar, zoufat nemusí - stačí napsat do poznámky, že si přeje kávu mletou, vhodnou na filtrovanou kávu, do mocca konvičky nebo i na "turka".

Závěrem bych chtěla jménem pekárny popřát všem, kdo svátek sv. Valentýna slaví, prožijte ho co nejromantičtěji... a Vám, kteří svátek zamilovaných neslavíte, stejně tak jako my, přeji, aby jste si lásku kolem sebe uvědomovali celoročně a byli za ni vděčni.

Ze srdce Kateřina Bukvová