Ocenění pro Hanácký koláč

08.10.2022

Podzimní Flóra Olomouc pro nás byla stejně jako loni důležitým milníkem. Získali jsme letos ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje 2022 pro Hanácký koláč a na Flóře jsme si ocenění mohli převzít. Je to takové zadostiučinění, že naše práce má smysl, a tak jsme za to velice rádi, protože naše tradiční kynuté hanácké koláče si to zaslouží.

Kynuté pečivo patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům mezické pekárny. Hanácké koláče jsou oblíbenou svačinou pro mnohé zákazníky naší regionální prodejny To pravé z Hané... i odjinud v Olomouci. Svatební vdolečky nesmí chybět na žádné oslavě či svatbě v širokém okolí. Proto jsme se rozhodli právě hanácký koláč přihlásit do této "soutěže". 

Dbáme na využití co nejvíce lokálních surovin na výrobu našich produktů, i tento pekařský výrobek splňuje toto důležité kritérium. Lokálnost je i pro nás velice důležitá.

Při výrobě kynutého pečiva dbáme na tradiční rodinnou recepturu. Dodržením jejího základu je zárukou toho, že se dílo podaří. Avšak pod vedením Ing. Svatavy Bukvové  došlo k výrazným zásahům, které se ukázaly býti prospěšné. Svatka ráda experimentuje, což u kynutého těsta není zrovna jednoduché... nevzdala se a postupně si přišla na svůj jedinečný poměr surovin, díky kterému je hanácký koláč obohacen o špaldovou i pohankovou mouku, které jsou velmi prospěšné pro naše střeva. Náš zažívací systém taky ocení snížení množství kvasnic, jež si můžeme dovolit, protože rádi pracujeme s tzv. dlouho kynoucím těstem. Díky tomu můžeme mít prakticky nepřetržitě zaděláno na koláče, s těstem se krásně pracuje a taky vydrží déle křehké a hezky vláčné.

I kynuté těsto má však svoje úskalí (stejně jako pekaři tvrdí, že jejich kvásek taky není pořád stejný a stejně v kondici, aby ne, je to živý organismus). Jelikož nepoužíváme žádné "zlepšovače" mouky ani do těsta nevpravujeme žádné zázračné látky pro lepší kynutí, občas kynuté těsto pozlobí i nás. Zajímavé, že Svatka pozoruje, že se jí těsto nejméně daří v době novoluní. To jsou prostě úskalí, kterým občas čelíme, přesto snad ani nejde vyčíslit kolik jich vyrobíme ročně, ale věřte, že opravdu hodně.

Hanácké koláče jsou v naší rodině velmi oblíbené. Naše mužská část osazenstva žádnou jinou buchtu neuznává... toto přesvědčení se dotklo již i mého syna, který si s babičkou rád domlouvá koláčky na snídani, hezky ke kakajíčku. Nedivím se mu, kdo by odolal kombinaci křehkého kynutého těsta s tvarohem uvnitř, s ovocnou marmeládou, povidly, mákem či sezónním ovocem na povrchu zasypaným posýpkou? Já odolávám jen těžko, sbíhají se mi sliny, ale bohužel odolat musím...

A co Vy? Máte silnou vůli nebo Hanáckému koláči neodoláte?

Text a fotografie: Kateřina Bukvová