Plky z pekárny

Podzimní Flóra Olomouc pro nás byla stejně jako loni důležitým milníkem. Získali jsme letos ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje 2022 pro Hanácký koláč a na Flóře jsme si ocenění mohli převzít. Je to takové zadostiučinění, že naše práce má smysl, a tak jsme za to velice rádi, protože naše tradiční kynuté hanácké koláče si to zaslouží.

Hurááá, hurááá dozrává nám na zahrádkách ovoce! ...a tak se můžeme vrhnout na pečení letních koláčů. Co jednoduššího je než kynutá buchta na plech s čerstvě nasbíraným ovocem ze zahrádky posypaná drobenkou. Než nám hezky nakyne těsto, stihneme vyplet jeden až dva záhony a než se upeče, tak dáme záhon další ne?

Období od Tří králů do Popeleční středy patřilo zábavě, plesům a zabíjačkám. Zvyky související s Hromnicemi, masopustem, ostatky i hanáckým právem se u nás již dávno nedodržují, což je škoda... ale naštěstí si tyto dávné obyčeje můžeme připomenout ve skanzenu v Příkazích a některé dědiny ještě drží průvod masek nebo i vyvádění medvěda. Babička jen...

V rámci sondování valentýnské nabídky mi na moje ankety na sociálních sítích přišel i jeden bručoun (mračící se smajlík). Sice jsem neměla prostor se dotyčné osoby zeptat, proč mi ho posílá a teď o tom můžu jen polemizovat, ale tak nějak tuším... Proč bychom slavili americký svátek u nás na Hané, viďte?

Tento článek mám v hlavě už strašně dlouho, ale myslím, že nyní nastala ta správná chvíle si povědět něco málo o cukrfree pečení. Nebudu Vás zatěžovat podrobnostmi, jen lehce naťuknu o čem tento stravovací styl je, podělím se s Vámi o vlastní postřehy z dob, kdy jsem sama byla cukrfree a pokud dočtete až nakonec, najdete tam i dva moje...

Dlouho jsme se neozvali, co je v pekárně nového. Přes léto to nešlo, svatební sezóna v plném proudu a do toho dovolené, což se spolu moc neslučuje. Ale přece jenom se podařila jedna extra novinka! Minulý týden na podzimní Flóře v Olomouci náš čokoládový cheesecake získal ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.

Ke kafíčku!

21.04.2021

Kafíčko pro mě znamená asi totéž, co pro Italy siesta. Když mám kafe musí to respektovat i moje vnoučata, byť je mám nejraději a když jsme spolu, jde všechno ostatní stranou! Ke kafi neodmyslitelně patří alespoň malá sladkost. A já ty sladkosti tak ráda peču, proto se na začátku roku zrodil projekt Krabičky Ke Kafíčku!

Svatební přípravy v pekárně máme rádi, baví nás ten ruch kolem. Pekárna vždycky ožije svatebním veselím, i když se nás v podstatě netýká. Na svatebních zákuscích i dortech si dáváme záležet, s klidem v duši nachystáme výslužky a popřejeme snoubencům hodně štěstí do manželství s ujištěním, že jejich velký den bude ten nejkrásnější. Horší je pokud se...

Žádný náš výrobek nemá osobitější příběh jako naše špaldová vánočka Magdaléna, proto jsme se dnes rozhodli, že se o něj s Vámi podělíme.

Královny naší pekárny jsou dvě. Jedna se jmenuje Špalda a druhá Pohanka. Vládnou obě stejným dílem, i když každá svým osobitým způsobem. Tyhle královny si už na začátku svého působení v pekárně vybrala Svatava Bukvová a my Vám v tomto článku prozradíme proč!