Letní buchta s ovocem a drobenkou

24.06.2022

Hurááá, hurááá dozrává nám na zahrádkách ovoce! ...a tak se můžeme vrhnout na pečení letních koláčů. Co jednoduššího je než kynutá buchta na plech s čerstvě nasbíraným ovocem ze zahrádky posypaná drobenkou. Než nám hezky nakyne těsto, stihneme vyplet jeden až dva záhony a než se upeče, tak dáme záhon další ne?

Já osobně jsem s kynutým těstem bojovala, byť jsme doma kynuté buchty pekli často, ale babičky i máma zadělávaly těsto od oka... a tak když jsem odkoukávala, bylo těsto jednou moc řídké na koláče, nebo naopak zase na buchtu moc tuhé... v pekárně je to jiné, Svatka má na vše normy, proto se konečně s kynutým těstem začínám kamarádit i já a už to občas taky střelím od oka jako mazák. 

Protože je tu mnoho z Vás, které domácí pečení baví, se Svatčiným svolením se s Vámi podělím o recept na letní buchtu se sezónním ovocem. Já neodolala rebarboře a třešním, ale skvělá bude i meruňková nebo později se švestkami. Využijeme špaldovou mouku, takže bude pro naše střeva lépe stravitelnější. Do těsta dáme méně cukru. Navíc budeme využívat suroviny, které vedle laktózy ani neležely a na posýpku využijeme ovesné vločky i lněné semínko. Proto tuto buchtu nazývám snídaňovou, byť se kolikrát ani snídaně nedočká...

...koho jsem navnadila na recept, může směle číst dál.

Recept na kynuté těsto:

300ml vlažné vody

50g cukru (kdo potřebuje sladší dá klidně 90g)

špetka soli

30g kvasnic

1 vajíčko

130g oleje (volitelný druh dle zvyklosti, plus něco navíc na vylití plechu)

400g špaldové mouky

30g polohrubé mouky (plus trochu navíc na zasypání těsta)

Do vlažné vody s cukrem a špetkou soli rozdrobíme kvasnice a chvíli počkáme až se aktivují. Poté přidáme ostatní ingredience a vymícháme řidší těsto, které zasypeme trochou polohrubé mouky a přikryjeme utěrkou. Necháme na teplém místě minimálně 3 hodiny kynout, přičemž těsto každou hodinu promícháme. Pokud necháme kynout přes noc v lednici, vyděláme těsto minimálně hodinu před pečením z lednice do tepla.

Nakynuté těsto již před zpracováním více nepřemícháváme, ale rovnou ho vylijeme na olejem vytřený plech (nebo plech vystlaný pečícím papírem). Poté mokrou rukou (nebo rukou od oleje) rozprostřeme těsto přes celý plech a poklademe ovocem. Necháme ještě chvíli kynout a mezitím si připravíme posypku. 

Recept na posypku:

100 - 150g ovesných vloček (můžeme nechat vcelku nebo krátce pomlet)

20g semínek (volitelné i co se týče druhu, já využila lněné semínko)

2-3 lžíce kokosového oleje

2-3 lžíce medu (či jiného oblíbeného slazení)

Všechny suroviny smícháme dohromady a rukama vypracujeme drobenku, kterou zasypeme buchtu s ovocem. Dáme péct klasicky na 170 stupňů cca 35-40 minut (do zhnědnutí krajů.)

Přeji Vám, aby jste s kynutým těstem nebojovali jako já. Ať se daří.

                                                                                                         Kateřina Bukvová